ТОГО, ГАНА и БЕНИН – ВУДУ МАГИЯ И МАСКИ

От
EUR 3270
/ човек

За резервации:

0700 16 200

Обща информация

Дати

25 юли 2024 - 26 дек 2024

Eкскурзовод

Не

Дестинация

Южна Африка

Продължителност

14 дни / 13 нощувки

Транспорт

Самолет

Цени и дати на заминаване


Цената включва

Съдействие на летището при пристигане (ден 1) и при отпътуване (ден 12)
Всички трансфери и турове с минибус/микробус и/или 4WD кола
Местен английско говорещ екскурзовод
Турове и посещения според програмата
3 нощувки със закуски в стандартни двойни стаи при двойно настаняване, в хотели по маршрута на програмата
Всички изхранвания, както са посочени в програмата: 13 закуски в хотелите по маршрута; 13 обяди – пикник или в местен ресторант; 12 вечери в ресторантите на хотелите по маршрута. Менюто за обяд и вечеря епредварително избрано
Минерална вода в автобуса/колата по време на пътуване
Входни такси за парковете, защитените зони и културните обекти
Всички такси обслужване.

Цената не включва

Международни полети
Застраховка „Отмяна от пътуване“: Туроператорът предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Повече информация в офиса на фирмата.
По-ранен (преди ден 1) и/или по-късен (след ден 14) трансфер от и до летището
Такси за виза и всякакви такси при отпътуване на летище. ВИЗОВИ ИЗИСКВАНИЯ: Того –двукратна виза, Гана & Бенин – еднократна виза
Всякакви хранения и обиколки различни от споменатите в програмата
Минерална вода и напитки по време на хранения
Пренасяне на багаж
Такси за фото и видео камери
Лична медицинска застраховка (задължителна)
Бакшиши за шофьори, гидове и персонала на хотела
Разходи, в следствие на закъснял или загубен багаж
Разходи от личен характер като телефонни разговори, пералня и други
Всичко не упоменато в “Цената включва”
Доплащане за единично настаняване – 580 евро

Туристическа Програма

 • Ден 1

  Пристигаме на Международното летище в Ломе (Того). Посрещане на летището от ексурзовод на партниращата агенция. Трансфер до хотела. Няма включено изхранване този ден. Нощувка.

 • Ден 2

  След закуска се ще се разходим из Ломе, оживената столица на Того, е единственият африкански град, който е бил колония на германци, британци и французи. Освен това е една от малкото столици в света, граничещи с друга нация. Тези елементи са довели до развитието на уникална идентичност, отразена в начина на живот на неговите жители и в архитектурата на града: Ломе наистина е пресечна точка за хора, търговия и култури, малък космополитен град. Ще посетим: централния пазар с прочутата „Nana Benz“, жената, контролираща пазара на скъпите „pagne“ (платове), идващи от Европа и продавани в цяла Западна Африка, както и колониалните сгради в административния квартал, където все още атмосферата от колониалното време присъства. Ще спрем на пазара за фетиши, където може да се намери огромен асортимент от всички необходими съставки за любовни отвари и магически смеси. В отдалечено село ще се присъединим към вуду церемония: френетичният ритъм на барабаните и песнопенията на адептите призовават вуду духовете, които след това завладяват някои от танцьорите. Те изпадат в дълбок транс: обръщат очите си, гримасничат, изпадат в конвулсии, проявяват нечувствителност към огън или болка. Сакпата, Хевиесо и Мами Уотър са само някои от вуду божествата, които могат да се проявят. В това тясно селце, заобиколени от магическата атмосфера на церемонията, най-накрая ще разберем какво имат предвид хората, когато казват: „Във вашите църкви се молите на Бога; в нашите вуду светилища, ние ставаме богове! “ Вечеря и нощувка в Hotel du Lac: https://www.hoteldulac.gr/el или подобен.

 • Ден 3

  Закуска в хотела. Днес ще преминем граничния пункт за Бенин (Hilla Kodji / Save Kodji) и ще продължим до град Уида в Южен Бенин. Уида е завладян от Кралство Дахомей през 18 век, за да се превърне в едно от основните пристанища за роби. Днес градът се радва на афро-бразилска архитектура, изразена чрез Храмът на Питона, построен точно срещу Католическата катедрала. Спокойствието на местните се съчетава хармонично с грохота на далечните вълни и ритъма на барабаните – неподвластна на времето атмосфера, добре описана от Брус Чатуин в книгата му „Вицекралят от Уида“. Пеша ще посетим Храма на Питона и Португалския форт, сега малък, но интересен музей за историята на Уида. Завършваме посещението, следвайки „Пътят на роба“ - пътеката, по която робите са били отвеждани на корабите, за да отпътуват към Новия свят, сега по продължението й има паметници и води до Вратата без връщане, мемориална арка на брега. Вечеря и нощувка в Hotel Casa del Papa: https://www.casadelpapa.com/en или подобен.

 • Ден 4

  Закуска. Днес ще прекосим езерото Нокве с моторна лодка, за да стигнем до Ганви, най-голямото и красиво африканско село на кокили. Приблизително 25 000 жители на етническата група Тофину строят своите дървени колиби върху тикови кокили. Основната им дейност е риболовът. Ганви успява да съхрани своите традиции и околна среда, въпреки дългото човешко присъствие в затворена среда. Тук все още се използват риболовните навици и правила от миналото. Ежедневният живот се разгръща в канутата, които възрастните и децата гребят лесно с помощта на ярко оцветени гребла. На борда на тези канута мъжете ловят риба, жените излагат стоки за Плаващия пазар, а децата използват, за да ходят на училище или просто да си играят. След като се върнем на континента, се отправяме към Абомей, където ще посетим Кралския дворец. Стените на двореца са украсени с барелефи, изобразяващи символи на древните царе на Дахомей. На върха на властта кралят има до 4000 съпруги, живеещи в харема. Днес кралският дворец е музей, включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Тук са изложени предмети, принадлежащи на древните царе: тронове, култови олтари, статуи, костюми и оръжия. Икономиката на Кралството дълго време се е основавала на търговията с роби, чрез постоянните войни позволили на кралете да заловят хиляди затворници, продадени като роби. В средата на кралския двор откриваме храм, построен със смес от глина и човешка кръв. Разхождайки се сред сградите има възможност да присъстваме на танцуващи маски на Егун. Вечеря и нощувка в Hotel Jeko или подобен.

 • Ден 5

  Този ден ще бъде дълъг и интензивен. След закуската в хотела, първата ни спирка ще бъде в Dankoli Fetish, важно място за поклонение на вуду, което се практикува и днес. Хиляди малки пръчици се пъхат във фетиша като свидетели на безбройните молитви, отправени към местния бог от адептите, свързани със задоволяване на ежедневните им нужди: добра реколта, щастлива сватба, лесно раждане, успех в училище и т.н. След като молитвите са се сбъднали, хората се завръщат на мястото, за да жертват онова, което са обещали на бога: пиле, крава или коза., според характера на молитвата. Пресни следи от жертвоприношение, от палмов алкохол и масло са свидетелство, че много молитви и молби са изпълнени. Следобед ще опознаем заедно селата Танека, разположени по склоновете на едноименната планина. Селата са изградени от овални колиби, покрити с коничен покрив, защитен отгоре с теракотен съд. Тези села са съставени от кръгли колиби, покрити с коничен покрив, защитен отгоре с теракотена саксия. Горната част на селото е обитавана от младите посветени и от свещениците-фетиши, които се покриват само с кожа на коза и винаги носят дълга лула. Изглежда, че първите обитатели, от произход Kabyé, са заели планината през 9 век сл. н. е. Оттогава други етнически групи са се присъединили, но въпреки че всяка група е запазила свои собствени култове и ритуали на посвещение, в същото време са създадени общи политически и религиозни институции. Докато обикаляме по пътеките сред селата, граничещи със скали с мистериозни резбовани знаци е възможно е да срещнем млади посветени, покрити само с амулети или по-възрастни свещеници, облечени с кожа. Taneka вярват, че, за да станеш "човек", е необходимо да съчетаеш време, търпение и много жертви. Просвещението е процес за цял живот, който сам по себе си става ритуал, поради което животът не трябва да се предопределя от "преди" и "след", а по-скоро да се следва като непрекъснат път. Накратко, процес, който обхваща цялото съществуване, до такава степен, че самият живот се превръща в обред на преминаване. Вечеря и нощувка w Hotel Tata Somba: https://hoteltatasomba.com/ или подобен.

 • Ден 6

  Закуска в хотела. Днес влизаме в земята на племената Сомба и Тамберма. Сомба са известни като кирпичени занаятчии, като се има предвид голямото им умение в изграждането на малки двуетажни замъци известни като „тата“. В този пейзаж от гладки хълмове и плата срещаме племена, които живеят в укрепени къщи. Подобни по форма на нашите средновековни замъци, тези къщи представляват един от най-добрите примери за древна африканска архитектура. Стилът им впечатлява Льо Корбюзие, който ги нарича „скулптурна архитектура“. Всъщност къщите се изграждат на ръка, като се нанася слой след слой глина, като се добавят кални топки, които след това се моделират според плана на къщата. Привързаността на племената към техните традиции се демонстрира от наличието на големи светилища с фалическа форма, поставени на входа на къщите. С разрешението, дадено ни от старейшините, ще влезем в къщите, за да усетим и разберем по-добре начина на живот на обитателите им. Всъщност къщите са проекции на тяхната космология: приземният етаж със своята тъмнина представлява смъртта и е мястото на предците; вторият етаж, отворен към небето, олицетворява живота и е мястото, където бабите гледат малките, докато не се установи кой прародител се е върнал да живее в новороденото. Цялата храна и животни се съхраняват в укрепените къщи от съображения за безопасност в случай на нападение от врагове. От векове тези популации са търсили убежище в планините Атакора, за да избягат от мюсюлманските търговци на роби, идващи от север. Нашият тур ни отвежда до границата с Того (Bokoumbe / Nadoba). Вечеря и нощувка в Hotel Defalé или подобен.

 • Ден 7

  След закуска отпътуваме, за да се срещнем с племената от етническата група Кabyes. Те са патрилинейно общество (произходът се смятал по мъжка линия), което е било посветено предимно на натурално земеделие. Жените изработват глинени съдове, а мъжете обработват желязо, придавайки му форма с огън и тежки камъни. Вечерта присъстваме на Танца на огъня при племето Тем: в центъра на селото голям огън осветява лицата на хората, които танцуват под хипнотичния ритъм на барабаните, преди да се гмурнат в горящата жарава. Те събират нажежена жарава и я прекарват няколко пъти по тялото, както и я поднасят към устата, сякаш трябва да я погълнат, по лицата на танцьорите не се появяват рани и никакви признаци на болка. За смелост ли става дума? Самовнушение? Магия? Трудно е да се обясни подобно изпълнение. Може би наистина техните фетиши ги предпазват от огъня. Вечеря и нощувка в Hotel Central или подобен.

 • Ден 8

  След закуска продължаваме нашето пътешествие из автентична Африка. Пътеката ни води до границата с Гана и след това до рядко посещаван район, където живеят Дагомбите, които споделят богата история на устни традиции, изплетени около барабани и музикални инструменти. Те имат култура, която силно разчита на ученията на Корана и Исляма като цяло. Традиционно племето Дагомба практикува земеделие и животновъдство. Те имат социална организация, управлявана от вождове и заемат Кралство Дагомба. Дагомбасите са мигрирали до сегашното си обитаване от езерото Чад през 13 век. Те се заселват в малкото селце, където преживяват сушата, а единственият източник на вода е река, известна днес като река Черна Волта. Музиката играе важна роля в техните фестивали. Именно чрез танца те си напомнят откъде идват, своята идентичност и ценностите, които държат. Те строят кръгли глинени колиби със сламени покриви. Къщата на селския вожд е характерна и се намира на входа на селото, с централен стълб, поддържащ покрива. Тук се провежда съветът на старейшините. Ще спрем в село Конкомба, обитавано от... вещици (нали именно затова сме тук). Ще бъдем топло посрещнати от жени, които са обвинени, че са вещици, считани за отговорни за сериозни събития като смърт, внезапна болест или неуспешна реколта. Тези жени са заточени в специални села, където присъствието на специален фетиш е в състояние да ги „контролира“. Конкомба вярват в света на духовете и фетишите, които представляват различните духове; тези фетиши се олицетворяват от планини, дървета, скали или някакви изкуствени предмети, създадени от човека, никой в ​​обществото Конкомба не може да бъде вярващ. Конкомба също вярват в тотемите, обикновено представяни от животни, които представляват клановете и които се смятат за свещени. Над духовете Конкомба вярват, че има Увумбор, върховното същество и създател на света и космоса, душата идва от създателя и се връща при него след смъртта; те също вярват в съществуването на Кининбон, господарят на всички зли духове. Тъй като магьосничеството на Конкомба играе решаваща роля, те вярват, че чрез магически ритуали някои хора могат да причинят болест и смърт на своите съперници. Вечеря и нощувка в Modern City Hotel в Тамале или подобен.

 • Ден 9

  След закуска ще се придвижим се на юг, за да посетим лагерите Фулани. В района Brong Afo напускаме главния път, за да следваме пътеката, която ще ни отведе до Свещената гора. Местното население смята за свои тотеми маймуните Монас и Колобус. Резултатът е, че тук се намира най-голямата общност от тези видове в света, които ще срещнем разхождайки се из гората с гигантски дървета. Вечеря и нощувка в Encom Hotel в Течиман или подобен.

 • Ден 10

  Закуска. Ще пропътуваме около 150 км. За да стигнем до Кумаси, историческата и духовна столица на древното Кралство Ашанти. Кралство Ашанти е едно от най-мощните в Африка до края на 19 век, когато британците решават да го присъединят към своята колония, наречена Златен бряг. Почитта, отдадена днес на Asantehene (краля) е най-доброто доказателство за миналото великолепие и сила на Aшанти. В наши дни Кумаси, с повече от три милиона жители, е искрящ град с фантастичен централен пазар, един от най-големите в Африка. Тук могат да се намерят всички видове артефакти от Ашанти - кожени изделия, керамика, платове от Кенте ( Кенте е ярко оцветен, лентов материал и е най-широко известната кърпа, произведена в Африка.) и тъкани Адинкра (Aдинкра са символи от Гана, които представляват концепции или афоризми. Aдинкра се използват широко в тъкани, лога и керамика. Те са включени в стени и други архитектурни елементи.), заедно с почти всички видове тропически плодове и зеленчуци. Ще посетим Културния център Ашанти, който се гордее с богата колекция от артефакти. Следобед присъстваме на „погребението на Ашанти“ (ако има), което всъщност е празнично тържество, ритуал, празнуван месеци или години след смъртта, за да позволи на духа на починалия да придобие статут на предшественик и да стане защитник на цялото племе. Участниците носят червени и черни тъкани. Водачите, под сянката на големи цветни чадъри, участват в тържествата, заобиколени от целия си двор. Следвайки традиционния протокол, ние сме приети да присъстваме на традиционните танци, които прославят делата на предците и имат подчертана еротична символика. Вечеря и нощувка в Miklin Hotel: http://miklinhotels.com/ или подобен.

 • Ден 11

  Закуска. На сутринта Кумаси се събужда бавно. Улиците му, не са много оживени и позволяват на погледа на любопитния пътник да навакса някои детайли, които правят града специален. Колониалните сгради около пазара, ръчно рисуваните рекламни табели с оригинален стил и Вярващите, които ходят на църква, облечени в неделните си рокли, които са напълно модерни, именно защото са напълно демоде. Тази сутрин ще завършим обиколката на Кумаси с посещение на Музея на Кралския дворец с неговата уникална колекция от златни бижута, носени от двора на Ашанти. Следобед ще посетим някои села на Ашанти, за да открием традиционни дрехи и дърворезби. Ако датата съвпада, ще участваме в големия фестивал Akwasidae (в този случай програмата за деня може да варира). Фестивалът се празнува в неделя, всяка шеста семица от годината. Вечеря и нощувка в Miklin Hotel: http://miklinhotels.com/ или подобен.

 • Ден 12

  Закуска. Връщаме се на брега и посещаваме Кейп Коуст, по-специално неговия замък, построен от шведите през 1653 г. От 1657 г. до 1664 г. той сменя собствениците си много пъти. Той е завладян от датчаните, холандците, местно племе и накрая от британците, които го превръщат в свой щаб до края на 19 век. Признат от ЮНЕСКО за обект на световното наследство, сега в него се помещава интересен музей за търговията с роби. Оттук всъщност тръгват хиляди затворници, продавани като роби и използвани в американски плантации. Градът, първата столица на британската колония, показва следи от своето колониално минало. На околните плажове рибарите увековечават риболовните техники на предците, борейки се смело с яростта на океана, за изобилен улов. Вечеря и нощувка в Anomabu Beach Resort: https://anomabo.com/ или подобен.

 • Ден 13

  Закуска. Ще посетим северно от Кейп Коуст, Националният Парк Какум, който се намира насред тропическа гора на 357 кв. км. Площ. Той е създаден за опазване на крайбрежните популации антилопи, маймуни, слонове и над 200 вида птици, които тук могат да се наблюдават в естествената им среда, особено, ако парка се посети в най-доброто време - от май до октомври. Влизайки в парка е важно да се знае, че не бива да се късат растенията и да се дразнят животните при евентуална среща с тях. В парка се намира и въжена пешеходна пътека – мрежа от висящи мостове, разположена на 30 метра височина и дълга цели 350 метра, закрепена със стоманени кабели. Тя предлага уникална гледка към флората и фауната на парка. В Какум има и къмпинг за желаещите да пренощуват тук. По-късно ще разгледаме Замъка Елмина, най-старата европейска сграда на юг от Сахара, построена от португалците през 15-ти век. Елмина е име, свързано с историята на Африка, но и с историята на цялото човечество. През 1482 г. Христофор Колумб и Бартоломео Диас акостират тук с 12 каравели, за да построят замък под португалската власт. Избраните места също били свързани с възможността за закупуване на златен прах. Така започва историята на Елмина: замък, пристанище, село, които днес празнуват рекорда от над пет века непрекъснат контакт и търговия между африканци и европейци. Построен е през 1482 година под името „Сау Жорже да Мина” от португалци, предвождани от Диогу де Азамбужа, замъкът, който ще посетим днес, е резултат от сътрудничеството на португалските, холандските, британските и местните власти. През цялата си история първоначално е бил използван като укрепена ферма за снабдяване на корабите, които са плавали по пътя към Индия със зеленчуци, плодове и прясна храна. В различни периоди замъкът е бил използван като склад за търговия със злато, слонова кост и роби. През 18-ти век замъкът достига сегашния си размер, когато се превръща в един от основните центрове за събиране на роби, изпращани в Америка. Днес той е признат за „обект на световното наследство“ от ЮНЕСКО. Цитаделата на Елмина е типично рибарско пристанище със стотици големи цветни пироги, които гледат към океана всеки ден. Алеите на това древно рибарско селище ще ни накарат да усетим уникална атмосфера. Вечеря и нощувка в Anomabu Beach Resort: https://anomabo.com/ или подобен.

 • Ден 14

  Закуска. Отправяме се към Акра. Голям, бързо развиващ се африкански град, Акра успя да запази идентичност, която се отразява както в модерните, така и в по-старите квартали. Зелените административни райони, съставени от елегантни вили от първата половина на 20 век, ни напомнят, че това е била най-проспериращата от африканските колонии. Акра е и център на комуникациите, икономиката и администрацията. Развити са хранителната и текстилната промишленост, както и производството на химикали. През 1877 г. Акра заменя Кейп Кост като столица на британската колония Златен бряг. Ще посетим квартала Джеймс Таун, обитаван от местното население Га, основало града през 1600 г. Отвъд Осу, който е бил седалището на президентския дворец, е квартала, в който живеят производителите на саркофази. С творчество се правят ковчези във формата на плодове, риби, самолети и животни. Тези странни артефакти са оценени и са показвани на престижни международни изложби. Вечерта трансфер до летището за полет към София. Стаите се освобождават в 18:00 ч.


Полезна информация

 • Цена при от 2 до 5 човека:3879 €
 • Международен паспорт с мин. валидност 6 месеца след датата на връщане
 • За деца до 18 г. пътуващи с един или без родител, нотариална заверка от единия или двамата родители, плюс оригинал на акта за раждане и 2 копия
 • ИМУНИЗАЦИИ: Жълта треска – задължителна; malaria prophylaxis – високо препоръчителна
 • ИЗХРАНВАНИЯ: обяд, пикник или в местни ресторанти (туристически менюта); вечери в ресторантите на хотелите (туристическо меню)
 • БАГАЖ: максимум 20 кг, препоръчително в раници
 • ТРАНСПОРТ: микробус или минибус или кола 4x4
 • Всички наши турове се изготвят, за да бъдат удобни, така че е възможно да ги съчетаем с условията на времето, да се фокусираме върху интересите на групата и да се възползваме от възможностите, които възникват в момента.
 • Имайки предвид особения характер на пътуването, някои места могат да бъдат изменени поради непредсказуеми фактори и да се основават на необосновани решения на местния Туроператор. Разходите, произтичащи от такива вариации, са отговорност на участниците. Разбира се, Туроператорът ще направи всичко възможно да се придържа към оригиналната програма.
 • Цените биха могли да се променят в случай на големи промени в разходите за услуги, извън желанието на организатора.
 • Призаписване се внасят 2500 лева депозит плюс цената на самолетния билет, а останалото доплащане се извършва 45 дни преди заминаване
 • Срок за уведомление за несъбран минимум – 30 дни, преди заминаване
 • Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програмата.

Анулационна политика

 • В случай, че ПОТРЕБИТЕЛЯТ прекрати доброволно своето пътуване, през времетраенето му, всички допълнителни разходи, включително и транспортните, са за негова сметка.
 • В случай, че ПОТРЕБИТЕЛЯТ не може да пътува, сумата за издаването на виза НЕ се възстановява.
 • ⦁ ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок съобразно спецификата на дестинацията, издаване на самолетни билети по международни полети и не по-късно от един месец преди датата на заминаване, като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА дължимите суми, свързани с преиздаване на билетите и всички други разходи, произтекли от смяната на имената на пътниците.

Сподели:

Препоръчани почивки

Почивки с изключително ниво на обслужване, подбрани от нашия екип.

Planet Travel Center Agency Newsletter background

Абонирайте се за нашите промоции

Винаги научавайте първи нашите новини
и промоционални предложения!