ТИБЕТ - КРИСТАЛНАТА СКЪПОЦЕННОСТ НА ХИМАЛАИТЕ СЪС СВЕЩЕНИЯ ВРЪХ КАЙЛАШ И МИТИЧНАТА ПЛАНИНА МЕРУ / КИТАЙ - НЕПОБЕДИМИЯТ ДРАКОН НА АЗИЯ И ПОЛЕТ ДО БАЗОВИЯ ЛАГЕР НА ЕВЕРЕСТ ОТ КАТМАНДУ С ХЕЛИКОПТЕР с водач СЕВЕРИНА МАРКОВА

София - Истанбул - Шанхай - Катманду - Истанбул - София
От
BGN 9980
/ човек

За резервации:

0700 16 200

Обща информация

Дата

23 юни 2025

Дестинация

Китай

Продължителност

17 дни / 15 нощувки

Транспорт

Самолет

Цени и дати на заминаване

Допълнителни услуги

Описание на услугатаЦена на услугата
Доплащане за единично настаняване - 550 евро.

Цената включва

Самолетни билети София - Истанбул - Шанхай - Катманду - Истанбул - София с вкл. ръчен багаж и чекиран багаж;
Всички трансфери по програмата;
2 нощувки на база закуска в Шанхай;
10 нощувки на база закуска в Тибет;
3 нощувки на база закуска в Катманду;
Водач по време на пътуването;
Здравна застраховка "Помощ при пътуване" с покритие 10 000 евро;

Цената не включва

Разходи от личен характер;
Застраховка "Отмяна на пътуване" (не е задължителна, но препоръчваме да си направите);

Туристическа Програма

 • Ден 1

  София – Истанбул

  Среща на Летище София за полет до Шанхай.

 • Ден 2

  Шанхай

  Пристигане в Шанхай. Трансфер до хотела, свободно време и нощувка. Шанхай е разположен в делтата на река Яндзъ на източния бряг на Китай, приблизително по средата между Пекин и Хонконг. Територията на общината включва полуострова между река Яндзъ и залива Ханджоу, третият по големина китайски остров Чунмин и няколко по-малки острова. Тя граничи с провинция Дзянсу на север и на запад, с провинция Джъдзян на юг, с Източнокитайско море на изток. Централната част на града се пресича от река Хуанпу, приток на Яндзъ. Тя отделя историческия център Пуси на западния бряг от съвременния център Пудун, включващ и централния финансов район Лудзядзуей, на източния бряг. Градът е пресечен и от много други реки, канали и езера и е най-големият индустриален град на Китай с население от 19 млн. души. Характерният модерен пейзаж на Пудонг, магазините и ресторантите на световно ниво, както и културните паметници и традиционна архитектура са сред най-доброто, което може да се види в Китай.

 • Ден 3

  Шанхай

  Закуска. Денят ще започне с разкошните Градини Yuyuan – пълни с живописни дворове, декорирани с барокови алпинеуми и растения. Ще продължим с чаена церемония и посещение на Фабрика за коприна. Ще се качим на върха на Дзин Мао – един от най-високите небостъргачи в Азия и ще се разходим по булевард Nanjing Road – откъдето започва изкуствения кей (the Bund) в центъра на Шанхай. Известен със своята оживеност и модернизация, Nanjing Road печели репутацията си на „Първия търговски булевард в Китай“ и е едно от най-добрите места за пазаруване. Тук се намирам едни от най-първокласните ресторанти в цялата страна. Продължаваме с Пудонг – нов квартал на Шанхай и в него се намират едни от най-впечатляващите сгради в града като Ориенталската перлена кула, Световния финансов център и супер сградата Jin Mao Building. Ориенталската перлена кула, построена през 90-те години на XX век с височина 468 м е била най-високата кула в Китай, докато не е надмината от сградата на Световния финансов център. С нейните различни по големина сфери, нанизани като перли и няколко нива за наблюдение, Ориенталската перлена кула е едно от най-атрактивните места в Шанхай. На две от нивата има въртящи ресторанти, а горната платформа за наблюдение има външна зона с 1,5 инчов стъклен под. Вечер, когато е осветена с разноцветни светлини, кулата е най-красива, а гледката към града е впечатляваща. Вечеря. Нощувка.

 • Ден 4

  Шанхай – Лхаса – 3650 м.

  Закуска. Трансфер до летището за полет до Лхаса. Трансфер до хотела и след кратка почивка започва нашата обиколка на града. Лха̀са, който се намира в Тибетския автономен регион е разположен в Хималаите на река Лхасахъ. Културен и религиозен център с паметници, манастири и храмове. Тук се намира известният дворец и будистки храмов комплекс – Потала Палас.

 • Ден 5

  Лхаса – 3650м.

  Закуска. Денят ще започне с Barkhore Square – един от най-колотните площади в Тибет, където ще станем свидетели на различни ритуали от вярващите будисти. Продължаваме с Потала Палас – двореца на Далай Лама от средата на XVII век чак до 1959 г. В централната част на сградата се намирали големите зали за церемониите, около трийсет и пет, богато украсени и гравирани светилища, четири уединени стаи за медитация и гробните ступи на седмина Далай Лама – някои високи около девет метра и покрити с масивно злато и скъпоценни камъни. В западното крило на сградата, строено по-късно, са живеели 175 монаси, а в източното крило се помещавали правителствените канцеларии, училище за монашеските служители и залите за заседанията на Държавното събрание – парламента на Тибет. Преди китайското нахлуване в Тибет през 1959 г. е основна резиденция на Далай Лама. След като принудително напуска страната, Далай Лама получава политическо убежище в Индия (Дхарамсала). Дворецът Потала е част от Историческия ансамбъл, който е включен в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО. Денят ще завърши с Jokhang Temple – един от най-свещените за поклониците на религията Бон.

 • Ден 6

  Лхаса 

  Закуска. Свободно време. Нощувка. 

 • Ден 7

  Ласа – Шигатце – Ямордок Тсо – Камбала Пасс – 5100 м

  Разположен „на покрива на света“, Тибет е едно от най-забележителните места в Азия, с великолепните си манастири, приказни пейзажи, традиции, изкуство и духовност е Шигатце. По пътя ще видим смайващите тюркоазени води на второто от свещените езера в Тибет – Yamdrok-Tso. С площ от 638 км2 и дължина от 72 км, това е най-голямото езеро в Южен Тибет и основен източник на прясна вода в региона – казват, че ако пресъхне, то платото ще стане необитаемо. Местните вярват, че то е едно от четирите езера (заедно с Nam-Tso, Lhamo La-Tso и Manasarovar), пазени от богинята Dorje Gegkyi Tso, и че е свързано с жизнения дух на Тибет. В района на Ямдрок-Цо има и много легенди за пребивавалия тук Падмасамбхава (Втория Буда, наричан още Гуру Ринпоче), който донася будизма в Тибет през VIII век. Преминаваме прохода Karo-La (5000 м), за да достигнем градчето Гянце и впечатляващия му kumbum (в буквален превод: „100 000 свещени изображения”) – този вид храмове се изграждат като триизмерни мандали и символизират будисткия космо. Построен още през 1427 г. по поръчка на местен принц, кумбум-ът в Гянце е истински шедьовър на тибетската архитектура и изкуство. Височината на чортен-а (ступата) е 32 м, а шестте му боядисани в бяло нива (или етажи) са украсени с различни орнаменти. По етажите има голям брой малки стаи (параклиси) с чудесни стенописи, повлияни от неварската (непалската) художествена традиция. Привечер – пристигане в Шигатце. Вечеря. Нощувка (430 km ).

 • Ден 8

  Ташилимпу (Манастир) – Сага

  Сутринта разглеждане на манастира Tashi Lunpo – основан в средата на XV в. от първия Далай Лама и eдин от най-красивите в Тибет. Днес манастирът е седалище на Panchen ламите – те са най-важните религиозни водачи след Далай Лама в традицията (или школата) Гелуг на тибетския будизъм. После се отправяме към Shegar, за да разгледаме манастира Shegar Chöde с красивата (крепост) на стръмния хълм над него. Гледките оттам към северната стена на първенеца на планетата са наистина впечатляващи. В близост се намира и най-високият манастир в света – Rongbuk, почти 5000 м, след което преминаваме и през Old Tingri, с едни от най-хубавите гледки към Еверест (8848 м). Продължаваме покрай езерото Peiku-tso, откъдето ще видим Шишапангма (8027 м – най-ниският от 14-те, както и единственият, който е изцяло в Тибет/Китай). Ще видим – Лхоце и Макалу. Пристигаме в Сага. Нощувка.

 • Ден 9

  Сага – Езерото Мансаровар – Дарчен (450 км.) – 4640 м.

  Продължаваме на запад в посока планината Кайлас, пътят вече е асфалтиран – това е дълъг път до района на Darchen (изходният пункт за Кора-та, която ще направим после, след кралството Гуге). В близост до Дарчен ще видим съседните езера Manasarovar и Rakshastal. Манасаровар е едно от четирите свещени езера на Тибет, площта му е 410 км2, а надморската височина – почти 4600 м. Името му от санскрит е комбинация от думите за „съзнание” и „езеро” – индуистите смятат, че то първо е било създадено в ума на върховния бог Брахма и после се е появило (или проектирало) на земята. В будизма пък то се асоциира с митичното езеро Anavatapta, край което Махамайя е заченала Сидхарта Гаутама (по-известен като Буда). Манасаровар е сладководно, а Ракшастал – соленоводно езеро; за местните първото е свързано с добрите сили, а второто с лошите. Красиви са сапфирено-сините им води, особено на фона на заснежените върхове зад тях (и по-специално Гурла Мандата, 7694 м)… Нощувка в Дарчен.

 • Ден 10

  Кайлаш – Кора (Ден 1) – Трамбоче – трекинг 13 км до Дира Пук (4860 м)

  Първият ден ще минем – 13-14 километра по равно, след което спим в Dira-puk. Вторият ден се преминава през най-високата кота – 5630 метра (превала Dorma-La) и на третия ден приключваме! Време за блаженство!

  Кайлас е свещената планина за четири религии – будизъм, бон, джайнизъм и индуизъм (индуистите вярват, че планината е домът на бог Шива). От района около Кайлас извират четири от най-дългите азиатски реки: Инд, Брахмапутра, Сатледж (голям приток на Инд) и Карнали (голям приток на р. Ганг). От санскрит името на Кайлас идва най-вероятно от думата за „кристал”, а тибетското название на планината е Gangs Rinpoche, което се превежда като „снежен скъпоценен камък”. Свещена обиколка на Планината на боговете Кайлас (или Кайлаш). Името Кайлаш означава „кристал“ на санскрит. Тибетското му име е Гангс Рин-по-че, „снежен скъпоценен камък“. Друго местно име на планината е Тисе. В джайнизма е известен като Аштапада. Според индуизма Шива, унищожителят на злото и мъката, живее на връх Кайлаш, където седи в непрестанна медитация заедно със съпругата си Парвати, дъщеря на Хималая. Богът на богатсвото, Кубера, също живее на или близо до планината. В много индуистки секти Кайлаш се счита за рай, крайната цел на душите и духовният център на света. Според едно описание във Вишну пурана Кайлаш е центърът на света, четирите му стени са направени от кристал, рубин, злато и лазурит. Той е колоната, на която се крепи света, висок е 84 000 левги, центърът на световната мандала е разположен в сърцето на четири планински вериги, символизиращи лотос. Четирите реки извиращи от Кайлаш текат по четирите световни посоки и разделят света на четири региона. Най-големият и важен храм в комплекса пещерни храмове Елора в Махаращра, който е издълбан в скала, носи името на връх Кайлаш. Много от неговите скулптури и изображения описват епизоди от живота на Шива и Парвати, включително опитът на демона Равана да ги бутне от Кайлаш, като го разтърси. В Будизма много места в района са свързани с Падмасамбхава (Гуру Ринпоче), чиито тантрически практики из тибетски свещени места установяват будизма като доминираща религия през VII-XVIII век. Според легендата известният тантрически будистки учител Миларепа (ок. 1052 – ок. 1135) пристига в Тибет, за да предизвика застъпника на религията бон Наро Бон-чунг. Двамата се впускат в ужасяваща вещерска битка, но никой не успява да надделее. Накрая се съгласяват, че който пръв достигне връх Кайлаш ще се счете за победител. Нар Бон-чунг сяда на вълшебен барабан, с който започва да се извисява по склона, а последователите на Миларепа са сащисани, виждайки учителя си да сяда в медитативна поза. Когато Наро Бон-чунг почти достига върха Миларепа скача и достига върха, яздейки лъчите на светлината и по този начин печели състезанието. Той обаче хвърля шепа сняг на върха на планината Бонри, завещавайки я на последователите на бонпо. Тантрическите будисти вярват, че Кайлаш е дом на Буда Чакрасамвара (тиб. Корло Демчок), който представлява върховното блаженство.

 • Ден 11

  Кайлаш – Кора (Ден 2)

  Рано сутринта тръгваме още на запад, за онова далечно кралство. Отиваме към градчето Tsata, където ще посетим манастира Tholing. Намиращ се много близо до границата с Ладак (Индия), този манастир е най-старият в тази част на Тибет – основан е през 997 г. от Yeshe O, вторият крал на Гуге. На тибетски ‘Tholing’ означава „носещ се винаги в облаците”, което идва най-вероятно от надморската височина, на която е изграден – 3800 м. Вечеря. Нощувка в Цата (или Занда).

 • Ден 12

  Кайлаш – Кора (Ден 3)

  Продължаваме разходката си из Guge Kingdom – това древно и малко по размер западнохималайско кралство е основано и достига разцвета си още през X век, като заема части от Западен Тибет и Северен Ладак (днес в Индия). Първата столица на кралството е Burang, след това Tholing и накрая Tsaparang. По време на съществуването си, Гуге е по-известно с „второто разпространение” или „второто възраждане” на будизма (случило се по време на управлението на гореспоменатия Yeshe O), отколкото със завоеванията си. Ще видим впечатляващите руини на старата столица Tsaparang – голяма крепост, разположена на върха на висока пирамидална скала (около 180 м). В мекия камък отдолу са изсечени и разположени терасовидно множество постройки, тунели и пещери. Целият регион впечатлява с геоложките си образувания – каньони, „каменни гори”, ровини и други, обособени в „Zhada Earth Forest National Geopark”. Късно следобед се придвижваме до Дарчен. Вечеря. Нощувка.

 • Ден 13

  Кайлаш – Киуронг – 169 км.

  Сух пакет. Денят ще започне призори, защото ни чака най-дългият ден на път около 15 часа до градчето Куиронг – „новата” граница между Тибет и Непал (другата, между Жангму и Кодари все още е затворена. Нощувка в Киуронг.

 • Ден 14

  Киуронг – Катманду

  Закуска. Минаваме границата с Непал и продължаваме за Катманду – столица и най-голям град в Непал, основан е през 724 г. под името Кантипур или Лалитпур, което в превод означава „Град на красотата“. Сегашното му име произхожда от името „Кащамандап“, в превод – дървена къща, заради манастир, построен през ХII в. в самия център от ствол на едно дърво – това е най-старата сграда в долината Катманду, символ на красота и изящество. Ще се разходим до площад Дурбар и Храма на Живата Богиня Кумари, ще разгледаме Храмовете Каштамандап и Машендранат, както и величествената ступа Swayambunath. Ще посетим Кралска академия и Национален музей.

 • Ден 15

  Катманду

  Закуска. Пристигане в Катманду. Следва туристическа обиколка на Катманду. Градът е разположен в Хималаите на над 1350 метра надморска височина в едноименната долина, в която се намират две по-големи селища – Патан и Бхактапур, някога също столици на едноименните княжества, обединени впоследствие с това на Катманду, който е най-големият и най-развитият град в Непал. В града и в околностите му са забележителни старият централен площад Дурбар с пагодите и стария кралски дворцово-храмов комплекс Хануман Дхока (XV – XVIII век), храмът-манастир на живата богиня Кумари и Сваямбунатх – хиндуистки комплекс Пашупатинатх от XIII век, както и храмът Боднат (III век пр.н.е.) с голямата будистка ступа и множеството други пагоди будистки и хиндуистки храмове, някои от водят началото си от III век пр.н.е. Градът е най-големият център на образование и култура в Непал. Районът Тамел е най-автентичен и привлекателен с заведенията в които са сядали Бийтълс и Йоко Оно, Боб Дилън, покорителят на Еверест Едмънд Хилари. Катманду е стартов пункт за посещение на джунглите при Читван и другите национални паркове в Южен Непал обитавани от носорози, тигри, тукани и слонове или попълване на екипировката, организиране и получаване на разрешение за трекинг по Хималаите, оттук излитат двумоторните самолети до Лукла – най-близкото летище до Еверест и изходния пункт за покоряването му – Намче Базар. Столицата на Непал, Катманду, е разположена в едноименната долина, високо в прегръдката на величествените Хималаи. През 1979 г. Катманду е обявен за паметник под закрилата на ЮНЕСКО. Според легенди, заселването на града се свързва с будистки монах, който победил злите духове и отрязал върха на хълма, спиращ водите, превърнали долината в езеро. Тогава те се стекли надолу и на тяхно място в освободената долина се заселили хора. Катманду е единственият най-развит град в Непал. Ще посетим Swayambhunath Stupa, 2000-годишното будистко светилище, разположено на хълма почитано както от индуисти, така и от будисти. Оттук ще продължим до площад Дърбар, с пагодите и старият кралски дворцово-храмов комплекс „Хануман Дхока” (ХV-XVIII в). Ще видим къщата на Кумари, живата богиня. Следва пешеходна обиколка от Индрачок до Асан и до централния площад в центъра на Тамел. Вечеря с фолклорна програма. Нощувка в Катманду.

 • Ден 16

  Катманду

  Закуска. При хубаво време, по желание – предлагаме едночасов полет (с малък самолет) над Еверест и останалите хималайски първенци или полет в хеликоптер до базовия лагер на Еверест. Обиколка ще започне от храма Пашупатинат – един от най-свещените индуски храмове в цяла Южна Азия. Храмът е разположен на брега на свещената река Багмати, която е приток на свещения Ганг. Достъпът до храма е запазен само за индусите, но можем да видим храма отблизо от другата страна на реката. Храмът и околностите са оживени с обреди и ритуали, изпълнявани от индуски поклонници. Също така ще имаме възможност да наблюдаваме индуистките кремационни услуги на брега на реката. Следващата ни спирка ще бъде Boudnath Stupa-Asia, едно от най-големите будистки светилища. Ступата с диаметър 100 м (328 фута) и височина 40 м (130 фута) може да се види от много гледни точки в Катманду. Наоколо има редица будистки манастири и районът е с преобладаващ тибетски характер. Продължаваме към Патан за да посетим храма Кришна Мандир, Златния храм Махавихар в Патан. При възможност във времето, екскурзия до Банепа. Вечеря и нощувка в Катманду.

 • Ден 17

  Катманду – Истанбул – София

  Закуска. Трансфер до летището за полет до България през Истанбул.


Допълнителни услуги

Описание на услугатаЦена на услугата
Доплащане за единично настаняване - 550 евро.

Полезна информация

 • Застрахователят, с който ТУРОПЕРАТОРЪТ е сключил застрахователен договор по чл. 42 от Закона за туризма е Застрахователна компания "ЛЕВ ИНС" и номерът на застрахователната полица е №13052410000013 / от дата на издаване 08.12.2023 г., валидна от 11.01.2024 г. до 10.01.2025 г.
 • Необходими данни за резервация:
 • Трите имена на български език и латиница, правилно изписани по лична карта + ЕГН на всеки пътуващ, номер на международен паспорт и валидност, националност, телефон за контакт по време на пътуването;
 • Начини на плащане:
 • Депозит 1 - 30% стойността на резервацията при потвърждение на резервацията; Депозит 2 - 30% най-късно до 180 дни преди датата на заминаване;
 • Доплащане - 100% от стойността на резервацията най-късно до 61 дни преди датата на заминаване;
 • Застраховка "Отмяна на пътуване" може да си направите във всеки застрахователен офис до 5 календарни дни, след първото направено плащане.
 • Цените подлежат на препотвърждение към момента на резервация, поради динамичната наличност на местата в полетите.

Анулационна политика

 • До 181 дни преди датата на заминаване се дължи неустойка в размер на внесения депозит по резервацията.
 • От 180 дни до 61 дни преди датата на заминаване се дължи 60% неустойка.
 • От 60 дни до датата на заминаване се дължи 100% неустойка.

Сподели:

Препоръчани почивки

Почивки с изключително ниво на обслужване, подбрани от нашия екип.

Planet Travel Center Agency Newsletter background

Абонирайте се за нашите промоции

Винаги научавайте първи нашите новини
и промоционални предложения!