ГРУЗИЯ И АЗЕРБАЙДЖАН ЕКЗОТИЧНИ ПЪТЕШЕСТВИЯ

София/Варна - Истанбул - Тбилиси - Мицхета - Ананури - Казбег - Гергети - Гори - Уплисцихе - Сигнахи - Шеки - Габала - Лахич - Гобустан - Абшерон – Баку - Истанбул - Варна/София
10 дни
Самолет

Офертата е изтекла и не е налична

Цени и дати на заминаване
Най-добра цена: EUR 1,556 на човек, 17 октомври 2020 г.
промоция 17/10/2020 EUR 1,556 EUR 1,656
Програма
Ден Програма
1 СОФИЯ/ВАРНА - ИСТАНБУЛ – ТБИЛИСИ Полет от София за Истанбул в 10:00 и пристигане в 11:25. От Варна тръгване в 10:45 и кацане в 11:50. Двете групи заминават от Истанбул за Тбилиси в 13:10 и пристигат в грузинската столица в 16:30. Трансфер от летището и настаняване в хотел Sympatia 3* или подобен. Вечеря и нощувка.
2 ТБИЛИСИ И ХРИСТИЯНСКИТЕ СВЕТИНИ Закуска. Панорамна обиколка на грузинската столица, основана през V век от цар Вахтанг I Горгасали,смел и уважаван воин. Сред най-известните забележителности на града ще видим крепостта Нарикала, от който се открива прекрасна панорамна гледка към целия град, 20-метровата статуя на Майка Грузия,църквата Метехи, катедралата Сиони (от VII век), базиликата Анчисхати / от VIвек/ - най-старият оцелял до наши дни християнски храм, базара на сувенири до Стъкления мост, булевардът Руставели с колоната на Св. Георги, покровителят на града и др. Ще посетим и квартала Абанотубани, където се намират старите топли серни бани, заради които наричат Тбилиси „Топлият град”. След обяд ще проследим историята на най-важните грузински християнски светини, разположени на територията на древната грузинска столица и религиозен център Мцхета. Оттук е започнало разпространението на християнството и неслучайно грузинците го наричат „Втория Йерусалим”. Тук ще посетим манастирския комплекс Джвари (VI век) и катедралата Светицховели (XI век). Православният храм Джвари се смята за едно от най-свещените места в целия Кавказки регион.Завръщане в Тбилиси. Вечеря и нощувка.
3 ГРУЗИНСКАТА ВОЕННА МАГИСТРАЛА И САФАРИ ПОД ВЪРХА КАЗБЕГ Закуска. Свободно време или допълнителна екскурзия до Казбег. Поемаме по т.нар. Грузинска военна магистрала, построена от Русия през XIX век. Тя преминава през подножието на Голям Кавказ, а природните картини, които се разкриват по протежението на тази историческа пътна артерия, са вдъхновили творчеството на най-известните грузински интелектуалци: художници, писатели, поети. По път ще видим укрепения отбранителен комплекс Ананури (XVII век), алпийския курорт Гудаури, а с джипове ще се изкачим до храма на Пресветата Троица от Гергети, на 2170 м над морското равнище. Оттук при ясно време може да се види един от най-високите планински върхове в Кавказ – Казбег (5047 м)! Завръщане в Тбилиси. Вечеря и нощувка.
4 МУЗЕЯТ НА СТАЛИН И ПЕЩЕРНИЯТ ГРАД Закуска. Отпътуване за град Гори, родното място на Й.В.Сталин, чиято родна къща е превърната в музей. Независимо от противоречивите оценки, мястото на някогашния съветски лидер не може да бъде изтрито от историята и показателен за това е интересът на туристическите групи от цял свят, гостуващи в Грузия. Екскурзията през този ден продължава в пещерния град Уплисцихе, съществувал през първото хилядолетие на новата ера. Този древен комплекс, през който е минавал и Пътят на коприната, е съхранил пещерни жилища, пекарна, винарна, античен театър и др. Завръщане в Тбилиси. Вечеря в грузински национален ресторант с богата фолклорна програма и разбира се грузинско вино, на което местните жители са майстори още от преди 8000 години!Нощувка.
5 ГРАДЪТ НА ЛЮБОВТА И ДВОРЕЦЪТ НА ХАНОВЕТЕ След закуска напускаме грузинската столица и се насочваме към азербайджанската граница. Преди това обаче ще спрем в средновековния град Сигнахи, известен като център на туризма и виното. Покрай основните забележителности се откроява и Дворецът на бракосъчетанията. Казват, че го посещават младоженци от цялата страна и заради бързата процедура, без никакво чакане за сключване на брак. Това е и причината да наричат Сигнахи „Градът на любовта”. След границата следва Шеки – един от старите азербайджански градове, датиращ още от преди 2500 години. Историята му е изпълнена с превратности и агресията на какви ли не завоеватели през вековете. Бил е столица на т.нар. Шекинско царство, което през XVIII век се присъединява към тогавашната Руска империя. Перлата на Шеки е Дворецът на шекинските ханове – истински архитектурен шедьовър с прекрасни стилни орнаменти, традиционни за ислямското художествено изкуство.В Шеки правят страхотно вкусна баклава, може да я опитате на място или да си вземете за подарък на близките. В края на деня ще спрем за нощувка в Габала, град с 2000 – годишна история,изходен пункт за туризъм в планината и някогашна столица за 600 години на т.нар. Кавказка Албания. Настаняване в хотел 7 Gozel 3*или подобен. Вечеря и нощувка.
6 ВОДОПАДЪТ „СЕДЕМТЕ КРАСАВИЦИ” И СЕЛОТО НА МЕДНИКАРИТЕ Закуска. Кратка обиколка на Габала и посещение на водопада „Седемте красавици”. Той носи името на едноименната поема на персийския поет Низами Ганджави, изключително популярен в Грузия. Представлява наниз от седем водни каскади, до които ще стигнем с добре познатите ни от времето на соца руски автомобили: лади, жигулита, москвичи, повечето на възраст почти...40 години. Стари, но се движат абсолютно безаварийно. Отпътуваме за етноселото Лахич, известно като център на азербайджанските художествени занаяти. Тук е царството на майсторите – медникари. Характерни за селото са каменните къщи с дървени балкони и калдаръмените улици, осеяни с магазини за сувенири и занаятчийски ателиета. Оттук – на път за Баку. Настаняване в хотел Safran 3*или подобен. Вечеря и нощувка.
7 ЗАГАДКИТЕ ОТ ДРЕВНОСТТА Закуска. Свободен ден или допълнителна екскурзия до Гобустан и Абшерон. Посоката на днешната екскурзия е резерватът Гобустан, който ни предлага разходка из загадъчните места в Азербайджан. През 1930 година тук са открити петроглифи – скални рисунки, които носят след това световна популярност на този регион. Днес боят им над 6000, от 2007 година са под протекцията на ЮНЕСКО. Тези удивителни скални изображения са свидетелство за историята на човешката цивилизация, за ценностите, мирогледа и начина на живот на праисторическите хора в период от 40 000 години насам. Другата загадка са калните вулкани – наличието им отрежда на Азербайджан първо място в света. Първото им изригване се е случило преди повече от 25 милиона години! По тази причина резерватът носи прозвището „Другата планета”, а според НАСА тези вулкани са сходни с възвишенията на Марс! Напускаме Гобустан, но мистериите не са свършили дотук. Спираме на полуостров Абшерон, където ще посетим Храма на огъня в Атешгах и горящите възвишения в Янардаг, които никога не са загасвали. Затова наричат Азербайджан „Земята на вечния огън”. Завръщане в Баку. Вечеря и нощувка.
8 БАКУ – ГРАДЪТ НА ВЕТРОВЕТЕ Закуска. Панорамен тур из азербайджанската столица- градът на ветровете, които се носят от залива на Каспийско море. Огромните запаси от петрол и природен газ са превърнали Баку в модерен и проспериращ град, който гони стандартите на най-развитите мегаполиси.Футуристичният културен център „Гейдар Алиев”, Музеят на килимите – единствен в света, Каспийският МОЛ, Олимпийският стадион, Кристалната зала и още много други архитектурни постижения оформят съвременния облик на столицата. А духът на миналото ще почувстваме зад крепостните стени на стария гард – Ичери Шехер, в Двореца на ширваншаховете, Кулата на девицата, из стръмните улички с кафенета и симпатични ресторанти, сергиите със сувенири, продавачите на сладолед и сокове, че и в местата, където са снимани култови руски филми като Диамантената ръка, Техеран 43, Човекът амфибия и пр. Домакините ни от Азербайджан също ще ни предложат вечер с богата фолклорна програма. Нощувка.
9 БАКУ – ИСТАНБУЛ – СОФИЯ/ВАРНА Закуска. Трансфер до летището на туристите от София. Заминаване за Истанбул в 12:55 и кацане в 15:10. Полет за София в 19:25 и пристигане в българската столица в 20:45. Варненци ще имат повече свободно време. Те ще летят за Истанбул в 22:00.
10 ИСТАНБУЛ - ВАРНА/СОФИЯ Кацане в Истанбул в 00:15. Полетът за Варна е в 01:55 и кацане в морската ни столица в 02:55.
Допълнителни услуги
 • „Светините на християнството” - 50 евро/98 лв. Отправяме се към Ананури по т.нар. Грузинска военна магистрала, построена от Русия през ХІХ век. Тя преминава през подножието на Голям Кавказ, а природните картини, които се разкриват по протежение на тази историческа пътна артерия, направо спират дъха и често са давали вдъхновение в творчеството на едни от най-известните грузински писатели, поети и художници. Ще видим укрепения отбранителен комплекс Ананури (ХVІІ век), а от градчето Казбег на джипове ще се изкачим до храма Пресветата Троица Гергети, издигаща се на 2170 метра надморска височина. Казват, че оттук при ясно време се вижда един от най-високите планински върхове в Грузия – Казбег (5047 м). Минимален брой участници: 15 Записва се в България, месец преди датата на отпътуване Туроператорът си запазва правото да прави промени в реда на екскурзиите по време програмата

 • "Загадките на древността" - 60 евро/117 лева Посоката на днешната екскурзия е резерватът Гобустан, който ни предлага разходка из загадъчните места в Азербайджан. През 1930 година тук са открити петроглифи – скални рисунки, които носят след това световна популярност на този регион. Днес боят им над 6000, от 2007 година са под протекцията на ЮНЕСКО. Тези удивителни скални изображения са свидетелство за историята на човешката цивилизация, за ценностите, мирогледа и начина на живот на праисторическите хора в период от 40 000 години насам. Другата загадка са калните вулкани – наличието им отрежда на Азербайджан първо място в света. Първото им изригване се е случило преди повече от 25 милиона години! По тази причина резерватът носи прозвището „Другата планета”, а според НАСА тези вулкани са сходни с възвишенията на Марс! Напускаме Гобустан, но мистериите не са свършили дотук. Спираме на полуостров Абшерон, където ще посетим Храма на огъня в Атешгах и горящите възвишения в Янардаг, които никога не са загасвали. Затова наричат Азербайджан „Земята на вечния огън”. Завръщане в Баку. Минимален брой участници: 15 Записва се в България, месец преди датата на отпътуване Туроператорът си запазва правото да прави промени в реда на екскурзиите по време програмата

Отстъпки
 • Пакетна ЦЕНА за РАННО ЗАПИСВАНЕ при отпътуване от СОФИЯ: 1556 евро/3043 лв. при записване до 31.03.2020.

Цената включва
 • самолетен билет София/ Варна – Истанбул – Тбилиси/Баку – Истанбул - Варна/София летищни такси в размер на 188 евро/368 лв. (към 12.10.2019 г.). При разлика в размера на таксите към датата на издаване на билетите, съответната разлика се доплаща или връща.

 • 8 нощувки със закуски и вечери в хотели 3* туристическа обиколка на Тбилиси сити тур на Баку климатизиран транспорт по маршрута

 • всички екскурзии и трансфери, описани в програмата екскурзоводско обслужване на английски или руски език по време на тура медицинска застраховка с асистанс с покритие 10 000 евро на човек на ЗК "Мондиал" водач-преводач на групата от фирмата-организатор

Цената не включва
 • лични разходи (телефонни разговори, мини-бар и др.) Виза за Азербайджан - 60 лв. входни билети за обектите в Грузия – 22 евро (заплащат се задължително предварително или на място в посочената валута) екскурзия „Светините на християнството” в Грузия – 98 лв. екскрузия "Загадките на древността" в Азербайджан - 117 лв.

 • неупоменати в програмата услуги бакшиши - около 60-80 USD - заплащат се на място Доплащане за медицинска застраховка за лица над 66 години - 18 лв. застраховка “Отмяна на пътуването” с Евроинс – от 2% от пакетната цена. За повече информация моля, запитайте в офисите ни.

Полезна информация
 • Паспортен и визов режим за граждани на България, пътуващи по програмата: международен паспорт с валидност минимум 6 месеца след датата на излизане от последната дестинация.

 • Условия за записване: Депозит: 1200 лв. Доплащане до 15.03.2020 г.

 • Няма изискване за задължително ваксиниране преди влизане в страните, нито специфични медицински и здравни изисквания в дестинациите по програмата.

 • Непълнолетни, пътуващи сами или само с единия родител - нотариално заверено родителско разрешение

141906 ХОТЕЛА

PLANET TRAVEL CENTER предлага 141906 хотела в 208 държави по цял свят на най-добрите цени!

2442 ПОЧИВКИ

ВИНАГИ актуални оферти за почивки и екскурзии - празнични оферти, екзотични дестинации и още много други!

100+ ПРОМО ОФЕРТИ

НАЙ-ИЗГОДНИТЕ промоционални оферти ще намерите на нашия сайт! Ранни резервации, last-minute оферти и още много СПЕЦИАЛНИ ОФЕРТИ!